Lippstadt 2006
2006 Lippstadt

Niels was en is nog steeds MUZIEK. Hij was als verpleegkundige werkzaam in het St. Jozefziekenhuis in Veghel. In 1984 werd hij gevraagd om het stokje over te nemen van een zuster, die het gelegenheidskoor dirigeerde. Dat was eigenlijk het begin van zijn muzikale carrière. Toen al kon hij niet zonder muziek en dat is altijd zo gebleven…

Hoe het begon…

Als jongen kreeg Niels een blokfluit. Vanaf het eerste moment werd hij volledig in beslaggenomen door dat instrument. Als autodidact wist hij later zichzelf te ontwikkelen in de muziek. Die gedrevenheid bleef zijn hele muzikale leven een grote rol spelen. In het ziekenhuis hadden ze dat in de gaten: hij had twee passies, muziek en verpleegkunde. Maar de muziek stak er ver boven uit. Het gelegenheidskoor zong vooral met Kerstmis en Pasen. Zijn stem gebruikte hij ook als zanger bij Jongerenkoor Imémato in Boekel.

2006 Lippstadt

Inmiddels was hij met zijn gezin verhuisd van Veghel naar Uden. Het duurde daarom niet lang dat zijn kwaliteiten werden ontdekt door Koor Con Fuoco in Nistelrode en hij werd gevraagd als dirigent. Door veel te lezen over dirigeren en het te praktiseren ontwikkelde Niels zich tot een betere amateur-dirigent. Hoogtepunt was de Nisseroise Revue.

Het smaakte naar meer. Hij werd als dirigent gevraagd door Popkoor Sprightly in Uden. Zijn enthousiasme kende geen grenzen. Hoogtepunt was een optreden van Sprightly in de Udense Markthal tijdens het Zomeravondfeest.

Inmiddels was hij ook vaardig geworden op de piano en een oom leerde hem de beginselen van het gitaarspelen. Later ging hij op les.

Jongerenkoor

In 1999 vroeg pastoor Inno Ponsioen hem om het Jongerenkoor van de Petrusparochie in Uden te gaan leiden. De toenmalige dirigente, Jeanne van Sleeuwen-Dortmans, wilde méér tijd vrijmaken voor haar gezin. Wederom vol enthousiasme stortte hij zich op die taak en ging zich nog verder bekwamen in het dirigeren, arrangeren én tekstdichten (zowel voor liederen als gedichten)! Het jongerenkoor was geen koor meer van jongeren. De leden waren ouder geworden, dus werd een nieuwe naam geïntroduceerd: Mistral. Hoogtepunten in deze periode werden een radio-opname voor de EO en optredens in Lippstadt en Haarlem.

In 2007 besloot Mistral de switch te maken naar de Kruisherenkapel. Hierdoor kregen koor en dirigent een nieuwe impuls. Maar in 2009 begon het bij Niels te kriebelen: hij wilde zélf gaan zingen! Na het 40-jarig jubileum van Mistral besloot hij Mistral na 10 jaar te gaan verlaten…

Vleugels uitslaan

2019 Mistral 50 jaar

Zonder muziek kan Niels niet. Hij sloot zich als zanger al snel aan bij Viva La Musica. En ook de Knoerissen Hofkapel deed een beroep op hem. Hij leerde zichzelf de sousafoon te bespelen. Door die contacten werd hij al snel gevraagd om de Jeugdhofkapel te gaan begeleiden (lees: dirigeren). Buiten de carnavalsperiode heette de Knoerissen Hofkapel ‘De Klankentappers’ en jawel: Niels leerde zichzelf trombone spelen. Een ander aspect van zijn muzikaliteit was muziek brengen bij mensen met dementie. In verzorgingshuis St. Jan in Uden begeleidde en zong hij liedjes met de bewoners. Soms in een groep, soms voor één bewoner. De reacties op wat muziek met deze mensen doet, is onbeschrijfelijk.

Terugkeer naar Mistral

2019 Kerstconcert St. Jan

Al vrij snel na zijn vertrek bij Mistral begon het weer te kriebelen. Niet dat hij weer wilde dirigeren (Mistral had inmiddels een nieuwe dirigente), maar hij miste de vriendschap die er in die 10 jaar was opgebouwd. Dus hij sloot zich weer aan, maar nu als zanger! Sterker nog: hij werd na enkele jaren voorzitter van het koor. Een hoogtepunt voor het koor was een weekendje op zijn geliefde Terschelling. Hij ontpopte zich als een zeer bekwaam reisleider.

2019 Uden Laat Van Zich Horen

Toen de dirigente besloot Mistral te verlaten, nam Niels de baton in maart 2018 over. Met alle ervaring die hij elders had opgedaan wist hij het koor tot grote hoogte te stuwen. Bij veel optredens buiten de deur gooide Mistral hoge ogen! Op initiatief van Niels werd een een inzameling gehouden voor een elektrische piano in St. Jan. Bij een kerstconcert werd deze namens Mistral door Niels aangeboden.

Pensioen

Voor veel mensen breekt met hun pensioen een periode aan om het rustiger aan te gaan doen. Niet voor Niels! Tijdens het 50-jarig jubileum van Mistral in 2019 wordt groots uitgepakt. Hij schrijft en componeert zelfs een mis, de Missa Mistral. Zijn creativiteit kent geen grenzen! Vooral in de corona-periode, als de meeste muzikale uitingen zijn verstomd, ontpopt Niels zich als dichter. Hij gaat zich ook inzetten voor meditatieve vieringen in de Kruisherenkapel, natuurlijk met een heel sterk muzikaal accent.

Als corona het veld ruimt, komt het Popkoor Voyss uit Erp tijdelijk zonder dirigent te zitten. Er wordt een beroep op Niels, natuurlijk niet tevergeefs. Het tijdelijke duurt natuurlijk wat langer… Daaruit vloeit ook zijn aandeel in het evenement ‘Lost In Music’ uit voort. Dit muziekevenement was 7 jaar eerder voor het laatst geweest. Niels dirigeerde vol enthousiasme het 80-man/vrouw sterke koor en schreef arrangementen!

Niels is niet te stuiten als het om muziek gaat! Muziek staat (volgens Rianne, zijn vrouw) op nummer één. Dan een hele tijd niks, en dan de rest…

Hommage

Rianne is overigens de enige persoon, die Niels 40 jaar lang gevolgd en gesteund heeft! Alle andere zangers/muzikanten hebben hem slechts een periode meegemaakt en bewaren daar mooie herinneringen aan. Hoewel, zo bleek vandaag: één van de Mistralleden, Karin Klösters, zong ook in dat eerste koor van Niels 40 jaar geleden in Veghel!

Dat was reden voor de drie koren Mistral, Voyss en Lost In Music om hem in het zonnetje te zetten.

Maar Niels moest naar Erp gelokt worden voor de huldiging. Nu organiseert Mistral jaarlijks een Mistraldag voor de leden. Soms gaan de leden verder weg, een andere keer blijven ze dichter bij huis. Deze keer was het het laatste.

De Mistralleden en hun partners werden ’s morgens om 10 uur onthaald met koffie en gebak ten huize van de fam. van Dalsum. Voor de goede orde: Niels wist nog helemaal niets van wat hem te wachten stond!

Na de koffie werden de Mistrallers in kleine groepjes op de fiets op pad gestuurd met een beknopte routebeschrijving. Deze was samengesteld via knooppunten zodat de route duidelijk was aangegeven. Via allerlei omwegen langs mooie buurtschappen werden we geleid richting Erp. Onderweg werd door menig groepje even halt gehouden bij de Esdonkse Maria Magdalenakapel, in de volksmond het Spijkerkapelleke genoemd. Dit 300 jaar oude veldkapelletje wordt nog steeds goed onderhouden en ziet er bijzonder verzorgd uit. Eigenlijk heel bijzonder, zo midden tussen de landbouwvelden.

Over het algemeen werd over goed berijdbare wegen en fietspaden gereden. Het laatste stukje ging over een bospad, waar de gevolgen van de vele regen goed zichtbaar en merkbaar waren. Zo kwamen we uiteindelijk toch aan bij restaurant De Boswachter. Hier werd ons een heerlijke lunch geserveerd.

Na de lunch gingen de groepjes richting Erp, uiteraard via een knooppuntroute die ons via het mooie buitengebied naar het centrum leidde. Daar hadden de leden van de koren Voyss en Lost in Music zich inmiddels verzameld in Café Van Haandel. Niels werd even apart ontvangen en zijn handen werden gebonden. Dit om te voorkomen dat hij de neiging niet zou kunnen onderdrukken om te gaan dirigeren…

In de grote zaal werd hij binnengeleid en werd meteen verrast en overweldigd door bijna 80 zangers. Onder begeleiding van het Voyss-combo werd het lied “Thank you for the music” (ABBA) ten gehore gebracht. Niels werd zichtbaar geëmotioneerd en was duidelijk onder de indruk. Een ‘Lang zal hij leven’ besloot de aubade. Duidelijk is, dat hij met zijn enthousiasme zijn passie voor muziek heeft weten over te brengen op veel mensen. Alle zangers boden hem een bloem aan die een prachtig boeket vormde.

Uiteraard werd daar ook het glas geheven op de jubilaris en werd de wens uitgesproken dat iedereen nog lang van zijn muzikaliteit mag genieten!!

Nóg meer…

Diezelfde avond reageerde Niels via Facebook. Dit kunt u HIER nalezen!

N.a.v. het 50-jarig jubileum van Mistral in 2019 werd Niels geïnterviewd. Dit interview kunt u HIER teruglezen.

Repetitie 31 mei

Op de eerste repetitie na de huldiging in Erp, verliep het wederom iets anders dan Niels gepland had. Een uur lang werd heel intensief gerepeteerd. Zoals gewoonlijk wordt dan om 21.00 uur een kwartiertje gestopt voor een kopje koffie/thee. Deze keer werd iedereen (door de organisatie) naar de Tuinkamer gedirigeerd, waar geen koffie was, maar een wijntje of frisje!

Niels was opnieuw verrast. Toen nam Ria Ooms, voorzitter van Mistral, het woord en maakte duidelijk dat Niels heel veel voor Mistral had betekend. Namens de leden overhandigde zij een kistje, waarin wat versnaperingen zaten, maar ook de wensen van alle Mistrallers afzonderlijk op papier. Elke dag mag hij er één open maken! Van repeteren kwam het niet meer, maar het was nog een heel gezellig samenzijn!

Een klein overzichtje van alle wapenfeiten:

Niels dirigeert/dirigeerde:Niels bespeelt:
Gelegenheidskoor St. Jozefziekenhuis – VeghelBlokfluit
Koor Con Fueco – NistelrodePiano
Popkoor Sprightly – UdenGitaar
Jongerenkoor St.Petrus, later koor Mistral – UdenSousafoon
Jeugdhofkapel van de Knoerissen – UdenTrombone
Popkoor Voyss – ErpConga
Evenement Lost In Music 2023 – Erpen… zijn bronskleurige stem!