Van de eerste 25 jaar zijn er jammer genoeg geen foto’s. Maar uit de foto’s die daarna gemaakt zijn, blijkt dat Mistral al ruim 50 jaar een zéér actief koor is.

JUBILEUMJAAR 2019 – 50 jaar koor Mistral

In 2019 vierde Mistral haar 50-jarig jubileum. Er werden toen enkele interviews gepubliceerd:

Twee termijnen dirigent Niels van Dalsum

Begin 2018 is Niels van Dalsum begonnen aan zijn tweede termijn als dirigent van Mistral. Hij is dus ook dirigent bij de vieringen van het 50-jarig jubileum van Mistral. Speciaal voor die gelegenheid heeft hij de Missa Mistral gecomponeerd, die op zondag 19 mei ten gehore wordt gebracht in de Jubileumviering. Niels vertelt over zijn band met Mistral en de redactie heeft hem nog een 12-tal vragen gesteld.

Herinneringen van een dirigente

Tussen 1991 en 1999 werd Mistral geleid door dirigente Jeanne van Sleeuwen-Dortmans. Haar herinneringen heeft ze op papier gezet.

“30 kinderen niet aan een touwtje…”

(INTERVIEW met eerste dirigent: Wil Boleij)

In 1969 vierde pastoor van der Heijden zijn 25 jarig Priesterfeest. In het kader van dat feest kwam Kapelaan Marinus Goijaerts op het idee om een jongerenkoor op te richten. Samen met organist Janssen kregen ze een groep kinderen bij elkaar en op 5 juli was de eerste uitvoering in een eucharistieviering. Het werd een succes en men zocht naar een mogelijkheid om dit gelegenheidskoor te continueren…

1969 – 2019: Mistral 50 jaar! ’n Stukje Historie…

Dat een kerkelijk koor haar 50-jarig jubileum viert is niet uitzonderlijk. Maar dat een kerkelijk jongerenkoor dat presteert, is wel uniek! Hoewel de leden wat ouder zijn geworden, is de eigentijdse spirit nog steeds aanwezig en is het repertoire nog steeds niet traditioneel.


Hieronder vindt u een aantal verslagen van onze optredens die wij hebben gegeven tijdens ons jubileum…

Bijzonder kerstconcert van Mistral in Sint Jan2

15 december 2019

Vandaag was vrijwel het hele koor Mistral aanwezig voor een heel bijzonder Kerstconcert in St.Jan2, de afdelingen Meerkensloop en Aalstgraaf.

Dit concert bleek eigenlijk de afsluiting van het Mistral Jubileumjaar. Het jubileumconcert op 6 oktober werd afgesloten met een deurcollecte voor een goed doel.

Het eerste nummer ‘Wij komen tesamen’ werd door pianiste Cora van Nieuwenburg begeleid op een oude piano, die nodig weer gestemd moet worden, waarop dirigent Niels van Dalsum zich afvroeg, of dit anders kon.

Vervolgens werd door een levende kerstboom en een levende sneeuwpop een splinternieuwe elektrische piano binnengereden: een cadeau van Mistral aan St.Jan2.

Hiermee kreeg het concert een vervolg. Prachtige kerstliederen kwamen voorbij.

Met name de Nederlandse  kerstliederen werden enthousiast meegezongen door bewoners, personeel, vrijwilligers en familie. Ze genoten zichtbaar!

Teamleidster Bianka Mulders nam de piano namens de bewoners in ontvangst en bedankte Mistral voor dit initiatief. Muziek is een heel belangrijk medium is in het leven van Alzheimerpatiënten en muziek doet wonderen. Als vrijwilliger zal Niels zijn muzikale talenten nog regelmatig in Sint Jan2 gebruiken om de bewoners een heerlijke middag te bezorgen.


Jubileumconcert in stampvolle Kruisherenkapel

In een sfeervolle en stampvolle Kruisherenkapel vierde Mistral op zondag 6 oktober haar 50-jarig jubileum met een concert. Al eerder dit jaar werd het jubileum gevierd met een speciale viering op zondag 19 mei.

Het concert werd geopend met een lied dat 50 jaar geleden op het repertoire van ieder jongerenkoor stond “Blowing in the wind” van Bob Dylan.

Voor dit concert waren ook eregasten uitgenodigd. De oprichter van het toenmalige jongerenkoor van de St.Petrusparochie, Will Boleij, werd in het zonnetje gezet. Toen de leden in 1995 wat ouder waren geworden werd het koor omgedoopt in “Mistral”. Ook was aanwezig pastoor Inno Ponsioen die altijd een een groot stimulator en fan van het koor was. Natuurlijk ook kruisheer Rein Vaanhold bij wie het koor in 2007 een nieuwe start maakte, evenals de Provinciaal Overste van de Kruisheren Peter Snijkers. Pastoor John van de Laar was aanwezig en hij nodigde Mistral uit om weer een keer in de Petruskerk te komen zingen, wat zeker gaat gebeuren! Namens de gemeente Uden was wethouder Ingrid Verkuijlen aanwezig.

Mistral onder leiding van Niels van Dalsum begon met een medley van Afrikaanse, religieuze liederen, daarbij begeleid door oud-drummer Ton Hanegraaf op percussie. Deze werden gevolgd door een afwisselende mix van liederen, die begeleid werden door Cora van Nieuwenburg op piano en José Kuppen op dwarsfluit. José is overigens het langst lid van Mistral: zij is al sinds ± 1985 bij het koor! Het geheel werd op een luchtige manier aan elkaar gepraat door Hanneke van den Broek.

Het concert werd onderbroken door swingende pianomuziek van Stan Verstegen (20). Hij studeert aan het conservatorium van Utrecht en dat hij talent heeft, heeft iedereen kunnen constateren.

Na deze onderbreking werd het koor uitgebreid met enthousiaste oud-leden, die ook in de weken daarvoor met Mistral mee gerepeteerd hadden. Veel onderlinge banden werden weer vernieuwd, want, zo bleek: bij Mistral staat gezelligheid voorop! Dat neemt niet weg, dat er hard gewerkt was, wat tijdens het concert tot uiting kwam.

Maar Niels had nog een verrassing voor het feestvierende Mistral: hij liet alle aanwezigen ‘Lang zullen ze leven’ zingen, in de tweestemmige versie, zoals Mistral haar jarige leden altijd pleegt toe te zingen.

Het concert werd afgesloten met het swingende “This little light of mine”. Mistral werd hierbij muzikaal ondersteund door feestband De Dop en pianist Stan Verwegen.

Tijdens ‘Laten we proosten’ kreeg Mistral een glaasje champagne en daarna werden ook alle aanwezigen getrakteerd op een glaasje wijn o.i.d.

Feestband  De Dop zorgde voor een gezellige sfeer.

Dit concert was gratis toegankelijk, maar bij de uitgang werd gecollecteerd voor een goed, muzikaal doel. In de gesloten afdeling van Sint Jan is behoefte aan een nieuwe piano. Muziek doet wonderen bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Daar wordt deze bijdrage voor bestemd.

Peter Noy maakte een prachtige compilatie van dit concert:

Foto’s zijn van Gert de Goede. Voor een uitgebreide foto-impressie: klik hier.


Jubileum activiteiten

Jubileumviering 19 mei 2019

Deze dag stond in het teken van het 50-jarig jubileum van Mistral. Om 10.00 uur was er een feestelijke eucharistieviering, die door de tekstgroep samen met de voorgangers, Kruisheer Rein Vaanhold en emeritus-pastoor Inno Ponsioen, werd voorbereid.

In deze viering werd ook de nieuwe Missa Mistral ten gehore gebracht. Deze mis is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door dirigent Niels van Dalsum. Dat geldt ook voor het openingslied en de acclamaties. Het slotlied is een coproductie van Niels en Frans Jorissen.