Zoals u eerder hebt kunnen lezen is Mistraldirigent dit jaar 40-jaar dirigent. Niet 40 jaar dirigent van Mistral, maar hij heeft op meerdere gezelschappen in Uden, Veghel en Erp zijn muzikale stempel gedrukt. Dit was reden voor het UDENS WEEKBLAD om aandacht te besteden aan deze muzikale duizendpoot. Henk Lunenburg maakte de foto en schreef de tekst. Onderstaand artikel werd op 19 juni 2024 gepubliceerd.

Van blokfluit naar 40 jaar amateurdirigent

UDEN I Niels van Dalsum uit Uden werd in mei in het zonnetje gezet, omdat hij maar liefst 40 jaar dirigent is bij verschillende koren. Muziek is een rode draad in zijn leven. We spraken hem erover.

Niels van Dalsum is op 4 december 1957 geboren in Breda. Het gezin bestond naast zijn ouders uit drie jongens en één meisje. In Breda verhuisde het gezin een aantal keren, totdat ze in april 1968 naar Uden verhuisden. Niels kwam in de vierde klas van de Bitswijkschool te zitten. Hij vertelt: “Na 1,5 jaar overleed mijn moeder op 37-jarige leeftijd. Vrij snel daarna hertrouwde mijn vader en kreeg ik er een broer en zus bij. Mijn nieuwe zus zat ook in mijn klas en zij was bevriend met Rianne van Helvoort. In 1980 trouwde ik met Rianne. We kregen vier kinderen en hebben inmiddels tien kleinkinderen.”

Hoe kwam je in aanraking met muziek?

“Muziek was en is mijn belangrijkste hobby. In Breda kreeg ik in de vierde klas blokfluitles en in Uden ging ik tot mijn 14e naar de muziekschool. Het is het enige instrument waar ik ooit les in heb gehad. Met ons samengesteld gezin verhuisden we in oktober 1973 naar Boekel en daar zong ik bij het Boekels Jongerenkoor (nu Imémato). Dirigent Chris Groenendaal heeft mij akkoordenschema’s geleerd en noten lezen kon ik al. Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik van alles uitgeprobeerd op de piano in het ziekenhuis. Ik was enthousiast en kocht er zelf een, waarna ik ben gaan oefenen om te kunnen begeleiden bij het zingen.”

Wanneer stond je voor het eerst als dirigent voor een koor?

“Ik zong in het gelegenheidskoor van het ziekenhuis met Kerstmis en Pasen. In 1984 vroeg zuster Geertrudis of ik de Kerstviering kon doen. Ik nam het dirigeerstokje van haar over en ben het ‘gewoon gaan doen’. Pastor Jan van de Ven uit het ziekenhuis vroeg mij of ik het koor het hele jaar door wilde dirigeren en zo is mijn koordirigentschap begonnen. Na 4,5 jaar stopte ik met het ziekenhuiskoor, omdat ik het niet meer kon combineren met mijn werk en gezin. Vrij snel daarna vroeg koor Con Fuoco uit Nistelrode mij. Het kriebelde en ik heb ja gezegd, en toen 4 jaar bij hen gedirigeerd met een kleine overlap met een ander koor; Popkoor Sprightly. Die vroegen mij in 1992 en het leek mij mooi om ook eens iets anders te doen. Een popkoor was nieuw voor mij en was een uitdaging om te doen. In Nistelrode was ik al voorzichtig begonnen met koormuziek te arrangeren en dat heb ik bij Sprightly voortgezet. Na ruim 6 jaar stopte ik bij Sprightly. Ik miste het zingen met een koor in de kerk. Ik was al een aantal keren naar de viering in de Petruskerk geweest toen de vraag van pastoor Inno Ponsioen kwam. Hij vroeg mij of ik het jongerenkoor van de Petrusparochie wilde leiden. Ik nam het dirigentstokje over van Jeanne van Sleeuwen-Dortmans en stortte me volledig op mijn taak.”

Wat voor mooie dingen heb je met het jongerenkoor meegemaakt?

“Op een gegeven moment was het geen koor meer van alleen jongeren en daarom werd de naam veranderd in Mistral. Hoogtepunten uit die periode waren onder andere een radio-opname voor de EO en optredens in Llppstadt en Haarlem. In 2007 maakten we de overstap naar de Kruisherenkäpel en daar zingen we nog steeds iedere derde zondag van de maand. In 2009 bestond het koor 40 jaar en had ik 10 jaar gedirigeerd.

Ik vond het tijd voor een frisse wind in de aansturing van het koor en gaf het stokje over aan Femke Wesly. Maar vrij snel na mijn vertrek miste ik de vriendschapsband met Mistral en meldde me aan als zanger. In 2018 ben ik begonnen aan een nieuwe periode dirigeren bij Mistral. In 2019 bestond het koor 50 jaar. Ter ere daarvan heb ik toen een mis geschreven: de Missa Mistral.”

Wat deed je tijdens corona?

“Contacten onderhouden met alle koorleden was belangrijk. Ook merkte ik dat die periode mij inspireerde om te gaan dichten. Ik heb die gedichten gebundeld en de opbrengst van de ruim 100 boekjes ten goede laten komen aan stichting Hartekind. In de coronaperiode klopte Popkoor Voyss uit Erp bij mij aan. Harmonie OBK was bezig met ‘Het Blauwe Uur’ en Voyss zat tijdelijk zonder dirigent. Ze deden een beroep op mij, en ik ben niet meer weggegaan, want behalve Mistral, dirigeer ik ook Popkoor Voyss. Daarna kwam de vraag of ik in 2023 het gelegenheidskoor voor Lost In Music wilde dirigeren. Vorig jaar was dus een heel druk jaar met repetitieavonden op dinsdag, woensdag en donderdagavond.”

Je doet nog meer met je muzikale kwaliteiten.

“Ja, ik heb er in de afgelopen jaren nog veel bij gedaan, zoals een korte tijd gezongen bij Viva La Musica, mezelf Bastuba/Sousafoon leren spelen en ik ben muzikaal leider geweest van de Jeugdhofkapel en De Knoerissenhofkapel. Verder heb ik nog 2 jaar als vrijwilliger muziek gemaakt op de afdeling Beschermd Wonen van locatie Sint Jan in Uden. Fantastisch om dat te mogen doen.”

Vier je je 40-jarig jubileum als amateurdirigent?

“Op 26 mei hadden we het jaarlijks uitstapje van Mistral voor koorleden en hun partner. Via een mooie fietstoertocht kwamen we bij Partycentrum Van Haandel in Erp uit. Toen

ik naar de grote zaal werd begeleid kreeg ik een ontvangst door alle leden van Mistral, Popkoor Voyss en Lost in Music. Gezamenlijk zongen ze ‘Thank you for the music’ onder begeleiding van het combo van Voyss. Het was enorm ontroerend en er sprak een enorme verbondenheid uit. Dit alles had ik, zonder de onvoorwaardelijke steun van Rianne, nooit kunnen doen. Ik ben iedereen waar ik in die 40 jaar mee heb mogen samenwerken enorm dankbaar en hoop nog heel lang samen muziek te mogen maken. Ik ga er in ieder geval voor om de 50 vol te mogen maken.”

(Met dank aan Henk Lunenburg en Udens Weekblad!)