Corona heeft een paar jaar roet in het eten gegooid. Mistral was gewend om ieder jaar een Mistraldag te organiseren. Doel: een gezellige dag voor de leden met activiteiten om ongedwongen elkaar te ontmoeten. Maar dit jaar kan het weer en Mistral pakte uit! (Klik op de foto’s voor een vergroting)

Zaterdag 3 juni moesten de Mistrallers vroeg uit de veren. Klokslag 8 uur vertrok de bus die de zangers naar Middelburg bracht. Tijdens de rit werden de stemmen in topconditie gebracht mbv water en mentholsnoepjes. Dat werkte overigens niet voor iedereen. Om 10 uur werden we afgezet nabij het centrum en even later zaten we aan de koffie in de Oostkerk. De Oostkerk is een ruime, 8-hoekige koepelkerk uit medio 1600. Het imposante orgel valt meteen op. Hoewel de kerk niet meer in gebruik is als kerk, is bijna alles nog in de oorspronkelijke staat gebleven; de kerk werd nu gebruikt voor concerten, lezingen en tentoonstellingen. De akoestiek is geweldig en heerlijk om in te zingen. 

Na de koffie zongen de Mistrallers nog even in. De mensen druppelden al binnen, zo ook leden van een Zweeds koor die na ons mochten inzingen. Toevallig probeerden we ook een stukje van ‘Gabriela’s Song’ uit (uit de Zweedse film ‘As it is in heaven’) ivm de solisten, die in deze kerk geen microfoon nodig hadden. De dirigent van het Zweedse (klassieke) koor vertelde, dat de componist van dit lied, Stefan Nilsson (67), afgelopen week is overleden aan ALS. Dit gaf een extra dimensie aan deze uitvoering.

Na het inzingen liepen we nog even de stad in. Middelburg VOLkoren was al begonnen! Dat was het evenement, wat Mistral naar Middelburg bracht! Een 2-daags korenfestival, waaraan zo’n 150 koren aan meedoen en afwisselend op 20 plaatsen een half uur optreden. Mistral had 2 optredens. Op de Dam trad een heel enthousiast popkoor op.

Mistral ging weer terug naar de Oostkerk, waar net het Zweedse koor optrad met een heel bijzonder lied: een gezongen verhaal over vogels. Hoewel je geen woord van het Zweedse verhaal verstond, werd het boeiend gemaakt door koorleden die afzonderlijk vogelgeluiden na deden in een muzikale setting. Aan het eind gingen de zangers met papieren ritselen en werd het wegvliegen van een grote vogel gesuggereerd, nagekeken door de dirigent. Het was muisstil in de kerk… Heel bijzonder…

Toen was Mistral aan de beurt met een zeer gevarieerd programma, bestaande uit religieuze en profane liederen. Het aanwezige publiek reageerde enthousiast. Gabriela’s Song kreeg een extra lading.

Het 2de optreden was aan de andere kant van het centrum. In de zon, een heerlijke temperatuur en langs veel podia liepen we daar naar toe: poppodium De Spot. Een heel andere setting. Door de droge akoestiek zong het moeilijk, maar de geluidsinstallatie hielp een beetje. Toen we begonnen zaten er 3 toehoorders, maar binnen een paar minuten liep het zaaltje redelijk vol.

Na het optreden verspreidden de koorleden zich over het centrum, sommigen naar een terrasje om iets te eten/drinken, anderen bezochten andere podia in het gezellig drukke Middelburg.

Precies om half vijf (strakke planning!) vertrok de bus naar Hoogerheide waar het koor een heerlijk driegangenmenu diner wachtte. Keurig volgens planning arriveerden we om 21 uur weer bij de Kruisherenkapel, alwaar nog even een statiefoto werd gemaakt. Kortom, we hebben genoten van een heerlijke, lange dag: het weer, de sfeer, de organisatie, de stemming en de stemmen waren geweldig! We hebben genoten!