Hallo koorleden van Mistral,

Al wat langer geleden heeft Mariëlle de Bruin ons gevraagd om iets te schrijven wat op jullie site gezet kan worden in het kader van onze actie Alpe d’Huzes. Jullie besteden er veel aandacht aan op jullie website, wat ook weer de nodige financiële bijdragen heeft opgeleverd. Hartelijk dank daarvoor!!!

Ik was vanmorgen (Pinkstermorgen 19 mei [red.]) in de Kruisherenkapel aanwezig en was geraakt door de mooie, inhoudelijke viering. En al fietsend terug naar Reek bedacht ik mij dat dit nu wel een mooie dag is voor een artikel over datgene waar ik op dit moment voor in “vuur en vlam” sta: Alpe d’Huzes! Daarom hier mijn bijdrage.

Bijdrage van Martien en Gea

Vanmorgen, Pinksterzondag, was ik voor de eerste maal aanwezig bij de viering die jullie opluisterde. Prachtig vond ik het! Het vuur waarover jullie zongen en spraken, was zeer inspirerend. En waarom ik er was? Nou ja, tijdens onze training voor Alpe d’Huzes spreekt Mariëlle altijd vol vuur over jullie koor. De wekelijkse repetitie, de gezelligheid, elkaar weer zien, de betrokkenheid van elkaar maar bovenal het samen zingen! En dat hoorde ik vanmorgen allemaal.

Maar ik zal mij even voorstellen: mijn naam is Gea van Poppelen, ik ben getrouwd met Martien en wij wonen sinds 1998 in Reek. Martien is hier wel geboren, maar Reek voor 20 jaar uit geweest. Ik ben geboren en getogen in Joure, Martien en ik hebben 2 kinderen; onze jongste heeft bij de oudste zoon van Mariëlle in de klas gezeten. O.a. hiervan kennen wij elkaar.

Bert gaat iedere week met Martien wielrennen, in ieder geval op de zondag maar ook met grote regelmaat door de week. Tijdens een van die vele ritten kwam het idee van Bert ter sprake dat hij zijn 10 BONUSjaren heel graag op Alpe D’huzes wil vieren! Tja, toen was het idee geboren om met een team te gaan en werd het Berts Top 10 Team geboren! We raakten enthousiast (vol vuur?) en zo hoeft Bert dus niet alleen, wij gaan met hem mee!

In eerste instantie dachten Martien en ik dat wij niet zoveel met kanker te maken hadden, in ieder geval niet in directe omgeving. Tot dat je eens echt gaat nadenken…. Mijn vader had leukemie, maar overleed al vrij snel na de diagnose aan een andere oorzaak. 20 jaar geleden overleed een directe collega aan borstkanker, 32 jaar oud, 3 kindjes…. Mijn schoonzus heeft borstkanker gehad, maar gelukkig genezen door de juiste behandeling. Een goede vriendin van ons, is momenteel bezig met haar chemokuren en ook al weer een collega moet over 3 weken geopereerd worden….. En we kennen Bert, toen vader van 3 kinderen in lagere school leeftijd. Het hield het hele dorp bezig. Maar Bert kwam er, zoals jullie weten, boven op. Mede dankzij een toen nog nieuwe behandeling waar de uitslag nog niet van bekend was….

Op dit moment krijgt volgens het KWF 1 op de 2 mensen te maken met kanker. Velen genezen, gelukkig maar. Velen genezen ook niet. Een ieder ondergaat een operatie, chemokuur, bestraling en/of amputatie. De behandelingen en operaties worden steeds beter, specifieker en de kans om te overleven wordt groter. Allemaal mede dankzij het KWF. Ook voor Bert hebben de ontwikkelingen in de behandelingen zijn leven gered. Dáárom is er nog steeds veel geld nodig voor nog meer onderzoek, nog betere resultaten en nog meer genezen kankerpatienten.

Samen met Mariëlle ga ik de Alpe d’Huzes wandelen, 3 teamleden gaan hardlopen en de overige 5 gaan in ieder geval fietsen (1,2 of 3 keer) en enkelen mogelijk ook nog een keer lopen. Ieder op onze eigen manier zijn we aan het trainen, want 21 bochten, 14,5 km en een stijging van 1100 meter is niet niks…. De wandeltrainingen zijn vooral gezellig, je voelt je voeten, kuiten en bovenbenen dan minder en de koffie onderweg maakt ook veel goed!

Alpe d’Huzes is over een kleine 3 weken, dan is het zover! Ik heb er erg veel zin in, wordt ook door familie, vrienden en bekenden aangemoedigd, al dan niet met een financiële bijdrage voor het KWF, zij hebben dat geld nodig!!!! Nog meer onderzoek, nog meer behandelingen met een goede afloop, dat is mijn wens. Dáárom loop ik mee!

Naar de verhalen die ik heb gehoord en gelezen, wordt het echt een hele bijzondere dag, die 6 juni daar op de berg. In vuur en vlam voor elkaar, voor het samen presteren, voor het elkaar steunen en leunen, voor het bereiken van iets bijna onmogelijks: de TOP! Zou het dan zo kunnen zijn dat ook op 6 juni, daar ergens op de Alpe, het (nog steeds) Pinksteren is?

Pinksteren, overal waar mensen elkaar vinden en elkaar dragen.

Vriendelijk groetend,

Martien en Gea van Poppelen, leden van Berts Top 10 Team

P.s. (red.): Vergeet ze niet te steunen!