Voor de viering zal een boekje gemaakt moeten worden. Als je dat nooit gedaan hebt, is dat best wel lastig. Als hulpmiddel is een Word-sjabloon hier te downloaden, waarmee de eerste aanzet kan worden gegeven. Dit sjabloon is direct in het juiste A5-formaat.

Map aanmaken

Handig is om bijv. in je computer op je bureaublad een map aan te maken waarin je alle (hulp-)bestanden gaat opslaan. Geef deze meteen een duidelijke naam, zodat deze gemakkelijk terug te vinden is.

Het sjabloon kun je naar hartenlust aanpassen, maar… zodra je het geopend hebt, sla het dan meteen op in je computer onder een andere naam. Het sjabloon is nl. een alleen-lezen bestand. Nadat je deze hebt opgeslagen kun je deze gemakkelijk aanpassen. De rode teksten dienen ter herinnering en dienen aangepast of verwijderd te worden.

Het boekje is altijd een veelvoud van 4 pagina’s: 4-8-12-16-20-24 pagina’s. Pagina 1 is de voorkant van de kaft, pagina 8-12-16-20 of 24 is de achterkant.

De kaft

Deze kun je in het sjabloon gemakkelijk aanpassen. De rode teksten dienen ter herinnering en dienen aangepast of verwijderd te worden.

Foto op kaft

Voor een passende foto kun je naar Google gaan en zoeken onder ‘Afbeeldingen’. Als zoekopdracht kun je ingeven: de titel van de viering of een keyword: waar gaat de viering over.

Heb je een geschikte afbeelding gevonden, dubbelklik er dan op. De afbeelding wordt vergroot weergegeven. Klik nu met je rechter muistoets op deze foto en kies ‘Afbeelding opslaan als’. Nu geef je de map aan waarin de afbeelding bewaard moet worden; dat zal eerdergenoemde map zijn! Door deze laatste actie is de foto beter van kwaliteit. (Tip: stop niet met zoeken na de eerstgevonden foto. Ga nog even verder, misschien kom je nog mooiere tegen! Dan kun je later kiezen.)

In Word kun je via ‘Invoegen afbeelding’ de foto invoegen in het sjabloon en het formaat aanpassen. Eerst de voorbeeldfoto verwijderen!

Liederen

Alle liederen zijn gemakkelijk te downloaden en te gebruiken. Ga via button 2.2 naar de betreffende pagina en klik op het gewenste liednummer. Het Word-bestand kun je openen of downloaden en invoegen in het sjabloon. (Sommige liederen zou je probleemloos kunnen overtypen uit je map, andere zijn heel lastig en met een vertaling helemaal. Bespaar jezelf tijd).

Teksten

Bij sommige teksten in het sjabloon, zoals de collectetekst en de teksten op de laatste pagina, is het belangrijk om deze ook over te nemen in het boekje. Ook de QR-codes en ‘Gesponsord door Nocore’-tekst en logo.

BOEKJE  MAKEN

De boekjes worden door Karin Klösters bij Nocore geprint. Voor Mistral is dat gratis en daarom is het logo op de laatste pagina belangrijk!

Laatste controle

Als het boekje klaar is, sla je het eerst op in het Word-formaat (zoals gebruikelijk). Vervolgens sla je het op in PDF-formaat.

  • Ga naar ‘Bestand’ – ‘Sla op als…’.
  • Verander de bestandsnaam NIET!
  • Wijzig ‘Word-document’ in ‘PDF’ en klik op ‘Opslaan’. Even later opent het PDF-bestand zich.

Controleer alle pagina’s nog eens nauwkeurig. Let met name op paginaovergangen. Het is vervelend als teksten midden in een zin afbreken. Pas het Word-document zonodig aan en sla het resultaat opnieuw op als PDF. Vervang het vorige bestand (wel éérst sluiten!). Dit stuur je dan uiteindelijk naar Karin (karinklosters(et)hotmail(punt)com). Daarna is er niets meer te wijzigen!!!

LET OP, dat je het bestand minimaal 10 dagen vóór de viering naar Karin stuurt. Het boekje moet immers geprint en gevouwen worden!

Het is verstandig om de aanleverdatum tevoren even te bespreken met Karin, want zij is er wel eens een weekje tussenuit…